Soorten spyware / Tips / Home

Soorten spyware

Wereldwijd zijn er duizenden soorten spyware en dat aantal groeit met de dag omdat er steeds meer spyware ontwikkelt en verandert wordt, vergelijkbaar met computervirussen en menselijke ziektes. Enkele bekende varianten zijn:

Overname startpagina (browser hijack)

Een hardnekkige vorm van spyware is de overname van uw startpagina en de installatie van onbekende favorieten en dergelijke in Internet Explorer. Deze vorm van spyware is te voorkomen door middel van een andere browser als Mozilla Firefox of door middel van preventie, en te bestrijden met anti spyware software .

Dialer

Dialers zijn programma's die de internetverbinding met de provider verbreken en inbellen op dure nummers, zonder dat u dit door hebt. Dit kost u veel geld. Een dialer is vaak te herkennen aan een snelkoppeling op uw bureaublad en het startmenu, en onbekende favorieten. Dialers kunnen daarnaast ook de veroorzaker zijn van de overname van uw startpagina. Een van de bekendste en gevaarlijkste dialers is TIBS dialer. Dialers zijn o.a. te betrijden met anti spyware software .

Toolbar

Sommige toolbars bevatten spyware. Een toolbar is een hulpmiddel in je browser om het surfen op het internet te vergemakkelijken. Met een toolbar kun je direct het web doorzoeken door in de toolbar een zoekoptie op te geven, dus dan hoef je niet een zoek-site te bezoeken. Toolbars zijn o.a.te bestrijden met anti spyware software .

Trojan

Een trojan is een programma dat uw computer indringt door zich voor te doen als iets anders, bijvoorbeeld een demo-versie van een computerspel. Via een trojan kan iemand anders controle krijgen over uw computer, deze persoon kan dan bijvoorbeeld uw cd-rom lade open en dicht doen, met u meetypen in een tektstverwerker, uw systeem laten crashen, uw muis besturen, uw internetverbinding verbreken, enzovoort. Trojans zijn o.a. te bestrijden met anti spyware software.

Worm

Een worm is een bestand dat zichzelf automatisch kan verspreiden via bijvoorbeeld uw contactenlijst (in tegenstelling tot een virus), hierdoor verspreid de worm zichzelf snel. Wormen zijn o.a. te bestrijden met anti spyware software en anti virus software.

Spyware Database

In een spyware database vind uw bijna alle soorten spyware die op dit moment bekend zijn. Omdat spyware met de dag groeit en verandert, worden de databases vaak bijgewerkt/geupload. Enkele bekende databases zijn:

Doxdesk
Bazooka
CWShredder
Spyware Information Center
Spyware Guide

© 2006 - 2014 spywaretips.nl