Phishing

Phishing is een vorm van internetoplichting. Het kan gebruikt worden om wachtwoorden en andere belangrijke gegevens van mensen te achterhalen door middel van een valse website of door middel van het lokken naar een pagina, waar je je gegevens in zou moeten vullen. Deze manier van oplichting wordt tegenwoordig veel gebruikt om bankgegevens van mensen te stelen en zo geld van deze bankrekeningen af te schrijven naar een andere rekening waardoor het vanzelf bij de oplichters terecht komt.

Hoe wordt phishing gebruikt?

Oplichters gebruiken phishing om mensen nietsvermoedend belangrijke gegevens zoals bankgegevens of wachtwoorden in te vullen op een aparte website die bijna exact dezelfde lay-out heeft als de originele website. De slachtoffers worden vaak door middel van een e-mail naar deze website gelokt. Deze e-mails bevatten vaak stukken HTML waardoor er niet te zien is waar je heen word gestuurd.

Phishing voorkomen

Je kunt phishing voorkomen door je aan bepaalde regels te houden als het gaat om belangrijke gegevens waar mensen iets mee zouden kunnen doen. Hier zijn 3 stappen om phishing te voorkomen:

  1. Kijk altijd of de URL van de website (exact) klopt. Oplichters maken vaak URL's die heel erg lijken op de URL waar je normaal inlogt, of je gegevens in zou vullen. Met deze truc vertrouwen mensen de website waarop ze inloggen des te meer.
  2. Kijk of er niets staat over een bepaalde korting, hogere rente of bedreigingen. Deze manieren worden vaak gebruikt om mensen te lokken naar de website die je gegevens kopieert. Onder bedreigingen verstaan we bijvoorbeeld berichten zoals 'als u niet inlogt op deze website zal uw (bank)account verwijderd worden'. Deze berichten zijn bijna nooit waar, maar hierdoor worden mensen wel bang gemaakt om vervolgens hun gegevens door te geven aan de desbetreffende phishing oplichters.
  3. Let op of er geen bijlagen bij de e-mail zitten, of dat de desbetreffende toegevoegde bijlage is geïnfecteerd. Vaak worden er ook kleine programma's toegevoegd aan deze mail. Deze heten keyloggers. Deze kleine bestanden (die vaak bijna niet te vinden zijn of niet als virus worden herkent door een virusscanner) achterhalen alle ingevulde gegevens en sturen deze door of ze sturen alles door van wat er getypt word op de computer of op een bepaalde website. Hiervoor kun je Firefox of Google Chrome gebruiken die vaak de geïnfecteerde websites filteren en blokkeren voor persoonlijk gebruik.

TIPS

  • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
  • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
  • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
  • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
  • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
  • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2024 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap