Browser hijack

Een bekende vorm van spyware is het overnemen, oftewel hijack-en, van je startpagina en het toevoegen van onbekende favorieten ook wel bekend als browser hijack. Als je rechter-muisklik op je webbrowser drukt, kies je “Eigenschappen” en bij het tabblad “Algemeen” kun je jouw ingestelde startpagina bekijken. Als een browser hijacker je startpagina heeft overgenomen, heeft het vaak geen zin meer om deze te wijzigen want binnen de kortste tijd heeft spyware je startpagina weer ingenomen. Er is wel iets te doen tegen deze hardnekkige vorm van spyware maar onbekende favorieten, onbekende snelkoppelingen op het bureaublad en een ongeweste startpagina verwijderen is lastig.

Mozilla Firefox

Internet Explorer is erg gevoelig voor spyware. Het heeft net als Windows zogenaamde “veiligheidslekken”, hierdoor kan spyware zich installeren op je computer. Andere browsers zijn vaak veiliger en bieden meer bescherming. Het bekendste alternatief is Mozilla Firefox, deze browser biedt meer bescherming en heeft daarnaast handige gebruiksopties.

Anti spyware software tegen browser hijack

Als je last hebt van een browser hijack en je wilt je browser behouden, kun je deze hardnekkige spyware verwijderen en installatie voorkomen met anti spyware software. Er zijn diverse soorten programma's die ervoor zorgen dat je computer goed en preventief beschermt is tegen deze browser hijack. De diverse soorten software zijn een extra aanvulling op de firewall die al op je computer staat. Hierdoor maak jij je computer nog effectiever in het buitenhouden van ongewenste spyware en browser hijackers. Vele van deze programma's zijn vaak ook nog eens gratis te downloaden! Dit maakt het extra handig om het programma op je computer te zetten aangezien je er niets voor hoeft te betalen.

Terug naar overzicht

TIPS

  • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
  • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
  • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
  • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
  • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
  • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2024 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap