Een virus voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Dit geldt ook voor het voorkomen van virussen. Om een virus te voorkomen hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet voor jou. Zo kun jij gemakkelijk een virus herkennen en kun jij je computer op een goede en veilige manier gebruiken zonder dat je virussen op je computer zet.

Algemene tips voor virussen te voorkomen

Met deze algemene tips zorg je ervoor dat je voorzichtiger omgaat met dingen die op het internet staan of die wellicht naar jou gestuurd worden. Zo ben je preventief bezig wanneer je geen bijlages of internetpagina's opent die naar je gestuurd zijn via je e-mail. Hierbij kun je vaak ook naar de verzender kijken. Ken je deze niet? Dan zal het mailtje waarschijnlijk niet veel goeds zijn. Daarnaast is het verstandig om je computer te voorzien van een virusscanner. Deze scant je computer op virussen die toch binnen zijn gedrongen. Ga niet in op e-mails die voor jou onbekend zijn. Vaak vragen ze in een mailtje om persoonlijke gegevens. Een instantie zal nooit via e-mail naar jouw persoonlijke gegevens vragen. En als laatste; blijf natuurlijk logisch nadenken!

Je browser aanpassen

Jij kan je browser instellingen aanpassen. Bij Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome kun je jouw computer beter beschermen tegen virussen door een aanpassing te maken in je instellingen. Jij kan in je browserinstellingen je veiligheid aanpassen (in het Engels is dit security). Hierna opent een scherm zich waar je de mogelijkheid krijgt om bescherming in te stellen.

Een nadeel van het aanpassen van deze instellingen is wel dat je wellicht problemen ondervindt met het afspelen van sommige filmpjes. Echter is hier ook een alternatief voor verzonnen. Jij kan namelijk instellen dat je bij een aantal websites een waarschuwing krijgt voordat je de website bezoekt. Op deze manier kun je een groot aantal virussen voorkomen.

Voer updates uit op je computer

Zorg er ten alle tijden voor dat je virusscanner up-to-date is. Dit houd je zo door deze geregeld een update te laten uitvoeren. De meeste van deze scans geven zelf aan wanneer er een update is. Het updaten van deze virusscanners is nodig omdat je dan meer beschermd bent tegen nieuwe virusvormen.

Maak gebruik van back ups

Wanneer je computer toch onverhoopt een virus opgelopen heeft, kan het zo zijn dat deze het op kan geven. Het is daarom handig wanneer je een back up van de computer achter de hand hebt. Jij kan hiervoor gemakkelijk een hardeschijf gebruiken. Het beste is dat je een back up op twee verschillende plaatsen bewaard en dat je gebruik maakt van een programma dat automatisch een back up maakt.

Zo zul jij ook naast het virus voorkomen ook ervan verzekerd zijn dat je, nadat je computer getroffen is door een virus, weer verder kan met je bestanden.

Koop je antispyware of nieuwe laptop met antivirus bij Campusshop.nl >>

Apple Macbook

Terug naar overzicht

TIPS

  • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
  • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
  • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
  • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
  • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
  • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2023 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap