Iedereen komt er wel eens een keer mee in aanraking; spyware. Maar wat doe je nu precies wanneer je spyware op je computer hebt staan en hoe zorg je ervoor dat je de kans op een infectie verkleind? Wij leggen je hier uit wat je kan doen om een spyware infectie te verkleinen zodat jij er zeker van bent dat je zo min mogelijk last hebt van spyware.
Installeer een antiviruspakket. Het risico om spyware op te lopen kan beperkt worden door een degelijk antivirus-pakket op je computer te (laten) installeren (pas daarbij op voor nep-anitvirus producten). In nagenoeg alle antivirus-producten zit tegenwoordig een speciale antispyware-module ingebouwd. Daarnaast is het mogelijk om naast het antiviruspakket een apart antispyware-programma te installeren. Deze programma's richten zich puur op spyware en hebben vaak een hogere detectiegraad dan antivirus-programma's.
Vanaf Windows 7 wordt het antispyware-programma 'Windows Defender' standaard meegeleverd met het besturingssysteem. Dit programma staat (normaal gesproken) altijd aan en heeft als voordeel dat het ook een zogenaamde 'real-time' bescherming biedt tegen spyware. Net als antivirus houdt het de computer constant in de gaten en onderneemt onmiddelijk samen met de gebruiker actie als er iets verdachts wordt ontdekt. Voor andere antispyware-programma's die deze functie ook hebben, moet meestal betaald worden. Windows Defender is ook te downloaden voor windows gebruikers met een ander systeem.
Ook de keuze voor je internet provider kan van belang zijn. Veel internet providers bieden namelijk pakketten voor email aan waar filters voor phishing mails zijn ingesteld. Voor een overzicht van alle extra's die een internet provider je kan bieden gebruik je een internet abonnementen vergelijker zoals die van Nederland breedbandland. Hier vind je alle internet abonnementen op een rij.
Zelfs met een degelijke virusscanner en antispyware-programma kan zich nog spyware op je computer vestigen, bijvoorbeeld indien je verouderde versies van programma's gebruikt. Update je antimalware programma's minstens één keer per week of stel ze, indien mogelijk, in op automatische updates. Hou bovendien in gedachten dat helaas geen enkel programma je voor alle spyware en andere malware kan behoeden.
Installeer ook een goede personal firewall zodat je de infectie op spyware kan verkleinen. Een personal firewall houdt in de gaten welke applicaties met het internet communiceren. Mocht het zo zijn dat er op de een of andere manier spyware op het systeem terecht is gekomen, dan zal het op een gegeven moment contact gaan zoeken met de maker. Een personal firewall zal herkennen dat er iets met het internet wil communiceren en zal de gebruiken vragen of hij toestemming wil geven. Het herkennen van spyware is meestal niet eenvoudig omdat deze zichzelf probeert te vermommen met een onopvallende naam of zichzelf verstopt in een ander programma en zodoende meelift op het internet.
" target="_blank">Voorkom een virus op jouw computer met Bullguard.com >>
Terug naar overzicht