Kans op een infectie met spyware verkleinen

Iedereen komt er wel eens een keer mee in aanraking; spyware. Maar wat doe je nu precies wanneer je spyware op je computer hebt staan en hoe zorg je ervoor dat je de kans op een infectie verkleind? Wij leggen je hier uit wat je kan doen om een spyware infectie te verkleinen zodat jij er zeker van bent dat je zo min mogelijk last hebt van spyware.

Verschillende opties om een spyware infectie te verkleinen

Installeer een antiviruspakket. Het risico om spyware op te lopen kan beperkt worden door een degelijk antivirus-pakket op je computer te (laten) installeren (pas daarbij op voor nep-anitvirus producten). In nagenoeg alle antivirus-producten zit tegenwoordig een speciale antispyware-module ingebouwd. Daarnaast is het mogelijk om naast het antiviruspakket een apart antispyware-programma te installeren. Deze programma's richten zich puur op spyware en hebben vaak een hogere detectiegraad dan antivirus-programma's.

Vanaf Windows 7 wordt het antispyware-programma 'Windows Defender' standaard meegeleverd met het besturingssysteem. Dit programma staat (normaal gesproken) altijd aan en heeft als voordeel dat het ook een zogenaamde 'real-time' bescherming biedt tegen spyware. Net als antivirus houdt het de computer constant in de gaten en onderneemt onmiddelijk samen met de gebruiker actie als er iets verdachts wordt ontdekt. Voor andere antispyware-programma's die deze functie ook hebben, moet meestal betaald worden. Windows Defender is ook te downloaden voor windows gebruikers met een ander systeem.

Ook de keuze voor je internet provider kan van belang zijn. Veel internet providers bieden namelijk pakketten voor email aan waar filters voor phishing mails zijn ingesteld. Voor een overzicht van alle extra's die een internet provider je kan bieden gebruik je een internet abonnementen vergelijker zoals die van Nederland breedbandland. Hier vind je alle internet abonnementen op een rij.

Risico factoren

Zelfs met een degelijke virusscanner en antispyware-programma kan zich nog spyware op je computer vestigen, bijvoorbeeld indien je verouderde versies van programma's gebruikt. Update je antimalware programma's minstens één keer per week of stel ze, indien mogelijk, in op automatische updates. Hou bovendien in gedachten dat helaas geen enkel programma je voor alle spyware en andere malware kan behoeden.

Een goede firewall

Installeer ook een goede personal firewall zodat je de infectie op spyware kan verkleinen. Een personal firewall houdt in de gaten welke applicaties met het internet communiceren. Mocht het zo zijn dat er op de een of andere manier spyware op het systeem terecht is gekomen, dan zal het op een gegeven moment contact gaan zoeken met de maker. Een personal firewall zal herkennen dat er iets met het internet wil communiceren en zal de gebruiken vragen of hij toestemming wil geven. Het herkennen van spyware is meestal niet eenvoudig omdat deze zichzelf probeert te vermommen met een onopvallende naam of zichzelf verstopt in een ander programma en zodoende meelift op het internet.

Bullguard Internet Security, free 60 days Trial" target="_blank">Voorkom een virus op jouw computer met Bullguard.com >>

Bullguard Internet Security, free 60 days Trial

Terug naar overzicht

TIPS

  • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
  • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
  • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
  • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
  • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
  • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2024 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap