Diverse soorten spyware

Wereldwijd zijn er duizenden soorten spyware en dat aantal groeit met de dag omdat er steeds meer spyware ontwikkelt en veranderd wordt, vergelijkbaar met computervirussen en menselijke ziektes. Het is daarom verstandig om te weten welke soorten er op het internet ronddwalen en hoe je deze kan herkennen. Wij noemen hier een aantal bekende soorten van spyware voor je op!

Overname van de startpagina

Een hardnekkige vorm van spyware is de overname van je startpagina en de installatie van onbekende favorieten en dergelijke in je internet browser. Door deze installaties kunnen hackers in je computer en zo je startpagina en zoekmachine veranderen. Deze vorm van spyware is te voorkomen door middel van een andere browser te gebruiken of door middel van preventie. Jij kunt er voor kiezen om je computer goed te beveiligen zodat een virus meer werk moet leveren om een computer binnen te dringen.

Dialer

Dialers zijn programma's die internetverbinding met de provider verbreken en inbellen op dure nummers, zonder dat je dit door hebt. Dit kost je hierdoor veel geld. Een dialer is vaak te herkennen aan een snelkoppeling op je bureaublad, het startmenu en onbekende favorieten. Dialers kunnen daarnaast ook de veroorzaker zijn van de overname van je startpagina. Een van de bekendste en gevaarlijkste dialers is een TIBS dialer.

Toolbar

Een andere soort spyware is een toolbar. Sommige toolbars kunnen namelijk spyware bevatten. Een toolbar is een hulpmiddel in je browser om het surfen op het internet te vergemakkelijken. Met een toolbar kun je direct het web doorzoeken door in de toolbar een zoekoptie op te geven dus dan hoef je niet een zoekmachine op het internet te bezoeken. Toolbars moeten vaak geïnstalleerd worden waardoor spyware meegegeven kan worden bij de download van dit hulpmiddel.

Trojan

Een trojan is een programma dat je computer binnen dringt door zich voor te doen als iets anders. Dit kan bijvoorbeeld een demo-versie van een computerspel zijn. Via een trojan kan iemand anders controle krijgen over je computer, deze persoon kan dan bijvoorbeeld je cd-rom lade open en dicht doen, met je meetypen in een tekstverwerker, je systeem laten crashen, je muis besturen, je internet verbreken en nog vele andere dingen.

Worm

De laatste bekende soort spyware is de worm. Een worm is een bestand dat zichzelf automatisch kan verspreiden via bijvoorbeeld je contactenlijst (in tegenstelling tot een virus), hierdoor verspreid de worm zichzelf snel.

Het bestrijden van deze soorten spyware

Alle soorten spyware die hier vernoemd staan zijn gemakkelijk te bestrijden. Jij kan deze spyware bestrijden door gebruik te maken van anti spyware software en anti virus software. Zo ben jij er verzekerd van dat je computer goed beschermd is.

Terug naar overzicht

TIPS

  • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
  • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
  • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
  • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
  • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
  • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2024 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap