Verschil tussen spyware, adware, malware en een virus

Alle soorten software worden geïnstalleerd op je pc zonder dat je dat wilt of daar enigszins vanaf weet, hebben iets te maken met spyware, adware, malware of een virus. Het grootste verschil tussen spyware en een virus zit hem echter in het feit dat een virus zichzelf kopieert of vermenigvuldigd en andere computers probeert te infecteren die in contact staan met jouw pc, dit is vergelijkbaar met een griepvirus. Daarnaast installeert een virus zich onopvallend doordat de computer niet voldoende beveiligt is door bijvoorbeeld gebrek aan anti virus software. Spyware daarentegen installeert zich d.m.v. een programma. Een (onervaren) computergebruiker herkent deze gevaren niet en installeert het programma zonder de wetenschap dat de installatie ongewenste software met zich meebrengt. Adware laat reclame boodschappen aan de gebruiker zien. Malware is de verzamelnaam voor ongewenste software dat zich installeert op je computer.

Wat is Malware

Malware komt van de Engelse afkorting voor Malicious Software, ofwel kwaadaardige software. De term 'Malware' is een brede verzamelnaam die refereert naar allerlei vormen van kwaadaardige en schadelijke software die je computer kan infecteren. Je kan denken aan diverse soorten ongewenste software zoals adware, software en virusprogramma's die onopvallend geïnstalleerd worden op je 

Adware

De minst schadelijke vorm van Malware is Adware. Adware is de afkorting voor Advertising-supported software. Je herkent het aan de plotselinge advertenties die in je browser worden weergegeven. Vaak is hierdoor je startpagina veranderd en verschijnt er reclame en zeer hinderlijke pop-ups die je nauwlijks kan weg klikken. Dit is tevens de meest lucratieve vorm van Malware omdat het de makers geld oplevert als op deze advertenties wordt geklikt en er een product wordt gekocht door de geïnfecteerde gebruiker (vaak in de hoop om er zo vanaf te komen).

Terug naar overzicht

TIPS

  • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
  • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
  • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
  • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
  • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
  • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2024 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap