Wat is een virus?

Een computervirus is een computerprogramma dat zich in een bestand kan verstoppen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen zijn altijd schadelijk omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen.

Erger is het als ze schade aanrichten. Gevoelige informatie kan van je computer worden gehaald of programma's kunnen ontregeld worden. In het ergste geval word je netwerk besmet en leveren de in het netwerk aanwezige printers en computers mindere prestaties.

Hoe kom ik er aan?

Alles is denkbaar maar laten wij een opsomming geven.

 • Websites: het is aangetoond dat sommige websites je trekken met een mooi aanbod maar in werkelijkheid kunnen ze op de achtergrond een stukje software naar je computer zenden als je pc niet afdoende is beveiligd.
 • Cd's naar je pc paden: weet je altijd wat er op heeft gestaan? Zelfs de houder van een cd weet dat niet altijd.
 • Cd's die illegale software of spelletjes bevatten: bewust is er soms een virus op gezet om je computer te kunnen bekijken, zodra je het installeert gaat er een seintje naar de maker, die kan zo eenvoudig jouw computer of gehele netwerk opsporen en bekijken.
 • E-mail: bijlagen openen zonder ze eerst te scannen.
 • Lekken in programma's: het is een 'sport' om de gaten in de beveiliging van software op te sporen en er misbruik van te maken voor mensen die virussen willen verspreiden.

Onuitroeibaar

Net als spam kun je dus stellen dat er altijd virussen ontwikkeld blijven worden en dat je altijd alert zult moeten zijn. Ondanks Alle tools en maatregelen is de kans nog steeds aanwezig dat ook jouw systeem geïnfecteerd raakt. Zorg dus altijd voor een goede backup.

Gegevens regelmatig kopiëren naar een externe harde schijf of nog beter, een systeem waarbij jouw data bestanden op gezette tijden worden weggezet. Dit systeem moet erin voorzien dat je terug kunt grijpen naar backups van een dag geleden maar ook naar een van vier weken geleden. Immers, de kans bestaat je een virus oploopt dat zich pas na een week openbaart en dit zit dan ook al in je backup.

Een goed anitvirus programma vind je bij Yorcom.nl >>

Yorcom.nl

TIPS

 • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
 • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
 • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
 • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
 • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
 • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
 • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2022 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap