Wat is spyware?

Wanneer we het over spyware hebben, zal er bij vele mensen vaak niet zo snel een belletje gaan rinkelen. Het is daarom logisch dat deze vraag al snel op Google ingevoerd zal worden; wat is spyware? Wij leggen hier uit wat het precies is en tevens vind je op deze website ook een aantal tips en informatie over hoe je spyware op je computer kunt voorkomen en verwijderen.

Wat is spyware precies?

Spyware is software die zonder jouw toestemming via websites of emails jouw bestanden bekijkt en deze toegankelijk maakt voor derden via het internet. Vaak is spyware bedoeld om geld te verdienen. Bij dit soort software worden privégegevens van je computer doorgegeven naar derden.

Spyware is daarom een grote bedreiging voor jouw privacy. Maar ook voor de levensduur van je computer. Spyware zorgt er namelijk voor dat je computer vertraagd wordt en omdat je niet weet dat deze spyware aanwezig is, is het gevaarlijk wanneer je jouw persoonlijke gegevens invoert bij webshops en bank websites.

Een aantal voorbeelden

Er zijn een aantal handige voorbeelden die jou helpen spyware beter te herkennen. Een aantal van deze voorbeelden zijn onder andere het aftappen van gegevens van websites die je bezocht hebt, het aftappen van gegevens van gebruikte en geïnstalleerde programma's en het inzien van jouw emailadressen. Tevens kan het ook zijn dat ze je bankgegevens kunnen verkrijgen door het installeren van een software. Je kan op een makkelijke manier spyware verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is het downloaden van een anti-spyware software die ervoor zorgt dat je computer weer opgeruimd en beveiligd is tegen dit soort software.

Spywareprogramma's kunnen daarnaast ongewilde pop-ups vertonen of ze kunnen door middel van een keylogger jouw toetsaanslagen bijhouden en zodoende gevoelige informatie of belangrijke wachtwoorden achterhalen. Deze software staat er om bekend dat het ervoor zorgt dat de browserinstellingen veranderen, zoals de startpagina en de standaard zoekmachine.

TIPS

  • Spyware is iets wat vaak gevonden wordt op apps die te vinden zijn op iOS en Android. Daarbij kan spyware uitermate goed zijn gang gaan op Google's Android besturingssysteem. Google is constant bezig met het verwijderen van apps die geïnfecteerd zijn met het spyware virus. Let dus goed op welke applicaties je op je telefoon of electronica installeert.
  • Maak gebruik van andere browsers. Microsoft Internet Explorer is de browser die het meest gevoellig is voor spyware aanvallen.
  • Maak gebruik van een pop-up blokkering. Deze pop-ups met advertenties kunnen namelijk ook diverse codes en virussen bevatten die schadelijk zijn voor jouw computer. Door de blokkering wordt de pop-up niet geopend en blijft jouw computer veiliger.
  • Open geen e-mails van onbekende afzenders. Ook bijlages die niet duidelijk voor jou zijn of niet vertrouwd aanvoelen, moet je niet openen.
  • Krijgt u een onverwachte vraag op uw scherm? Antwoord dan altijd met 'nee'.
  • Wees voorzichtig met het downloaden van gratis software.
  • Onverwachte dialoogvensters die vragen of je een bepaald programma of andere taak wilt uitvoeren, is een teken dat er iets van een virus of spyware bij kan zitten. Klik daarom altijd op het kruisje of op annuleren.

VIRUSSCANNERS

AVG

Bezoek
© Spyware tips 2024 / Privacy en Disclaimer / partners / Sitemap